GRAMPIANS HOUSE

NEW BUILD

This house is located in the middle of fairly thick bushland, just outside of the Grampians National Park. An original dwelling on the site burned down in the 2014 bushfires, and we were commissioned to replace what was there with a four bedroom holiday home shared between a family of 10 adult children.

The project presented a few complexities, most notable the 'fire zone' bushfire rating, which requires all external finishes to be non combustible, and all windows to be screened. With this in mind, we designed and developed our own fold away mesh fire screens that slide into a cavity when the house was in use, and the stunning mountain views to the north and west were on offer. The generous glazing and living spaces were consciously set out on site to take in these views.

Whilst inherently a modern design, the weathered steel cladding and internal timber features deliberately tries to tie in with the local Grampians landscape, and gives the building the opportunity to visibly evolve with time, just as the owners and their families will.

Project Team: Chris Barnes, Nick Crawford
Completion: Late 2016
Photography: Matt Somers